top of page

Eksporto programa „Sparnai“ skelbią naują atranką – kviečia įmones nerti į tarptautinę rinką


Inovacijų agentūros eksporto lyderių programa „Sparnai“ jau 10-tus metus sėkmingai stiprina eksporto kompetencijas įmonėse. Nuo 2022 m. į programą įsitraukus Kauno technologijų universiteto (KTU) studentams, įmonėms teikiama dar kokybiškesnė stiprių ir motyvuotų būsimų eksporto srities specialistų pagalba. Inovacijų agentūra jau paskelbė registraciją įmonėms dalyvauti 2024 m. eksporto lyderių programoje.

„Mūsų šalies ekonomika paremta lietuviškų prekių eksportu. Todėl kviečiu eksportuojančias įmones dalyvauti programoje, kuri suteikia žinias ir trūkstamas kompetencijas eksporto srityje. Taip kuriame daugiau galimybių verslui didinti savo eksporto apimtis“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.


Įmonės, kurios dalyvavo „Sparnų“ programoje, savo patirtį vertina teigiamai ­– net 7 iš 10 pasinaudojusios Inovacijų agentūros paslaugų krepšeliu pritaikė jį savo eksporto plėtrai. Daugiau nei pusė dalyvavusių įmonių rekomenduotų programą ir kitoms eksportuojančioms įmonėms.


Dalyvauja ne pirmą kartą


Pirmojoje stažuočių rotacijoje su KTU studentais dalyvavusi bendrovė „Elinta Charge“ programos dėka surado kvalifikuotą komandos narį, kuris sėkmingai įsitraukė į eksporto plėtrą įmonėje. Geroji praktika netruko pasklisti ir kitose grupės įmonėse – prie programos antrojoje stažuočių rotacijoje prisijungė UAB „Elinta Robotics“, turinti didelę patirtį pramonės robotizavimo ir automatizavimo srityje.


„Esame technologinė įmonė su didele patirtimi Lietuvoje, o dabar pribrendome išeiti ir į užsienio rinkas. Šiuo metu orientuojamės į Lenkiją bei Baltijos šalių regioną, o stažuotojo įsijungimas į procesus buvo pačiu laiku. Labai skatinu įmones dalyvauti šioje programoje ir kviesti jaunus žmones pažinti įmones iš vidaus, padėti jiems suprasti darbo skirtingose industrijose ir rinkose specifiką”, – teigia UAB „Elinta Robotics“ pardavimų ir verslo plėtros vadovas Julius Vasylius.


KTU studentė ir „Sparnų“ programos dalyvė Agnė Gaurilčikaitė sako, kad UAB „Elinta Robotics“ pasirinko norėdama gilintis į technologinę sritį – automatiką ir elektroniką. KTU studentai gali padėti įmonėms atlikti tikslinių rinkų analizes, ieškoti naujų užsienio partnerių, stiprinti e. komercijos ir pardavimų sritis.

„Kadangi esu jau antrojoje rotacijoje, įsivažiavau greitai, net pritaikiau prieš tai kitoje įmonėje įgytas žinias. Galbūt didžiausias iššūkis suvokti įmonės veiklos aspektus, gamybą ir inžinerinius dalykus. Dabar įmonėje atlieku rinkų analizę, vertinu plėtros galimybes, o toliau su komanda žengsime į rinkodaros ir komunikacijos vystymą“, – sako A. Gaurilčikaitė.


Pasak J. Vasyliaus, UAB „Elinta Robotics“ priima daug praktikantų, tačiau eksporto lyderių programos „Sparnai“ atrankos procesas buvo išskirtinis.


„Labai patiko, kad prieš pasirenkant praktikantą turėjome individualius pokalbius, o tai leido abipusiai įvertinti, ar norime dirbti kartu – tiek mums, tiek studentui suderinti lūkesčius. Džiaugiuosi ir tuo, kad Agnė nebijojo stereotipiškai vyriškos srities. Smagu, jog pamažu vis daugiau merginų renkasi technologines sritis”, – teigia J. Vasylius.


Laukia įmonių, kuriančių lietuvišką produkciją


Inovacijų agentūros Rinkų plėtros skyriaus projektų vadovė Giedrė Lapytė–Zdanavičė, kuruojanti programą „Sparnai“, sako, kad eksporto galimybių visada yra – svarbu rasti savo rinką ir pirkėją, kuriam bus įdomus produktas.

„Šįkart kviečiame registruotis įmones, kurios kuria lietuvišką produkciją ir jau turi eksporto patirties. Produktų autentiškumas ir unikalumas gali atverti vartus į kitas rinkas, tad raginu drąsiai žengti su lietuviškais prekių ženklais į kitas šalis. „Sparnų“ programos dalyviai padės tobulinti eksporto procesus ir sustiprinti pasiruošimą sėkmingam eksportui“, – sako G. Lapytė–Zdanavičė.

Kviečiame įmones registruotis iki lapkričio 3 dienos ir priimti į savo komandą programos „Sparnai“ dalyvį, kuris įmonėje stažuotę pradės 2024 m. sausio mėnesį.


Registracija į programą: https://bitly.ws/XaGY


Apie eksporto lyderių programą „Sparnai“


Programos tikslas – didinti šalies konkurencingumą ir ugdyti talentus. Atnaujintą programą Inovacijų agentūra įgyvendina kartu su Kauno technologijų universiteto studijų programos „Verslas ir antreprenerystė“ studentais, kurie pasirinko eksporto kompetencijų stiprinimo specializaciją.


Iš viso programoje „Sparnai“ jau dalyvavo 135 įmonės, praktiką jose atliko 54 dalyviai, preliminarių kontraktų sudaryta už 18,3 mln. Eur, o tarptautiniai pardavimai sudarė beveik 13 mln. Eur.


Daugiau apie eksporto lyderių programą „Sparnai”: https://www.sparnai.inovacijuagentura.lt/

bottom of page